Da kvinderne blev journalister

BogDa kvinderne blev journalister fortæller historien om de første danske kvinder, der ernærede sig ved at skrive artikler i aviser og redigere blade.

Tiden er slutningen af 1800-tallet, og pressen er i vældig fremgang. Redaktørerne vil gerne have flere kvindelige læsere og åbner dørene for kvindelige skribenter.

De første kvindelige journalister var borgerskabets dannede døtre. De havde ingen formel uddannelse, men de beherskede fremmede sprog og havde indsigt i emner, som de mandlige journalister stod tøvende overfor.

Journalistikken var et fag, som begavede kvinder havde mulighed for at tage op, hvis de pludselig stod med forsørgerpligter.

Bogen portrætterer tre pionerer, Sofie Horten, Mimi Carstensen og Loulou Lassen, og sætter dem ind i en pressehistorisk ramme. Derefter trækkes der tråde op til op til vor tids kvindelige journalister. Hvordan har de klaret sig i et redaktionsmiljø præget af mænd? Er kvindelige journalister blevet diskrimineret? Skriver de anderledes end mænd? Bogen slutter med en liste over 350 bemærkelsesværdige kvindelige journalister i Danmark gennem tiderne.

John Chr. Jørgensen (f. 1944), tidligere lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, er dr.phil. på en afhandling om den litterære anmeldelses historie. Han har anmeldt og redigeret bøger på Politiken og Ekstra Bladet og udgivet værker om interviewets historie, brevformen, journalistiske stiltyper og om Herman Bangs, Gustav Esmanns og Klaus Rifbjergs journalistik.

Download bogen her