Forhindringer i lige adgang til viden for raciale og etniske minoriteter
I anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet stiller denne debatrække skarpt på de strukturer, normer og barrierer, der begrænser eller forhindrer nogle personers og gruppers adgang til viden og uddannelse. Debat-rækken fokuserer på forskellige sociale forskelskategorier og grupper (handicap, race, LGBT og køn) med det formål at diskutere og forstå sociale, politiske, kulturelle og historiske årsager og grunde til at netop disse personer på forskellige måder ikke lige og uhindret adgang til viden og uddannelse.
Debatarrangementerne engagerer i dialogisk form både studerende, praktikere, civilorganisationer, forskere og aktivister. De er organiseret og arrangeret af studerende på ”Tilvalg i køn, seksualitet og forskellighed” i samarbejde med undervisere på Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed og Kønsteamet på Det Kongelige Bibliotek på Søndre Campus.
Med det andet arrangement (af i alt tre) sættes der fokus på, hvordan og hvorledes der opstår, opretholdes og udfordres ulige adgang til viden, uddannelse og deltagelse i akademiske fællesskaber for raciale og etniske minoriteter.
Uddannelsesinstitutioner og universiteter bliver ofte fremstillet som en neutral institution - men hvem har egentlig mulighed for at definere, hvad der tæller som viden? Hvem har måske nemmere adgang til den end andre, og hvem er med til at forme den viden, der produceres både i og om institutioner? Og hvordan former f.eks. racialisering, hvidhed og institutionelle magtstrukturer den akademiske verden – hele vejen fra folkeskolen til forskergangene?
I selskab med forskerne Julia Suarez-Krabbe, Iram Khawaja og frivillig i NGO’en Mino Danmark, Jesimiel Akpe, ønsker vi at skabe en samtale om og at belyse hvordan racistiske strukturer og eksklusionsmekanismer på tværs af uddannelsesinstitutioner fortsat opretholdes – og hvordan disse kan udfordres og modarbejdes.
Der er gratis adgang – alle er velkomne!
Panelet består af:
Julia Suarez-Krabbe: Lektor på Roskilde Universitet og har debatteret ‘det kridhvide pensum’ og forsket i vidensproduktion og traditioner inden for akademia.
Iram Khawaja: Lektor v. DPU, der forsker i intersektionalitet, akademisk racialisering og minoritetsstress.
Jesimiel Akpe: Frivillig i NGO’en ‘Mino Danmark’, der arbejder for at styrke minoritetsetniske danskeres muligheder, stemmer og samfundsdeltagelse.
Samtalen modereres af Maya Acharya, der er ekstern lektor på Center for Køn, Seksualitet & Forskellighed.
Kontakt og information: Lektor Michael Nebeling Petersen