Hvad er queer i queerhistorie?
International konference samlede forskere fra hele verden i København og Roskilde
Fra 21.–23. maj 2025 dannede Københavns Universitet og Roskilde Universitet rammen om den internationale konference Queer Pasts: What’s Queer in Queer History. Her mødtes 144 deltagere fra det meste af verden for at diskutere og udforske, hvad det vil sige at skrive queer og trans historie i dag – både teoretisk, metodisk og politisk.
Konferencen samlede forskere på tværs af discipliner og lande og kredsede om spørgsmål, der går til kernen af historisk forskning: Hvad betyder det at dokumentere og analysere queer og trans liv i fortiden? Hvilke erfaringer og fællesskaber er blevet bevaret, fortrængt eller glemt? Og hvordan kan vi gentænke de arkiver, kategorier og fortællinger, som historien ofte skrives ud fra?
Disse spørgsmål blev udfoldet i 20 parallelle sessioner med over 60 papers, der spændte vidt: fra litteratur, aktivisme og arkiver, over medier, fotografi og film, til dekonstruktioner af historiske kategorier i medicinske, koloniale og religiøse kilder. Blandt temaerne var også biografisk historieskrivning, metodologier for voldelige arkiver, og ikke mindst globale og postkoloniale perspektiver på queer historie.
Overordnet viste konferencens mange oplæg, at queer historie ikke kun handler om at afdække LGBTQ+ liv i fortiden, men også om at udfordre selve historiens metoder og forestillinger. Meget queer og trans historie er blevet udvisket eller ignoreret i den etablerede historieskrivning, og forskere har måttet arbejde kreativt med alternative kilder for at synliggøre de liv og erfaringer, der ellers er gået tabt.
“Queer historie handler ikke bare om at finde de glemte eller undertrykte fortællinger frem,” siger Michael Nebeling Petersen fra Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed og en af arrangørerne bag konferencen. “Det handler også om at stille spørgsmål ved, hvordan vi skriver historie: hvilke kategorier vi bruger, hvilke kroppe og erfaringer vi anerkender som historiske, og hvordan magt og marginalisering altid er med til at forme arkiverne.”
Konferencen pegede samtidig på, at moderne begreber som “trans”, “gay” eller “lesbisk” ikke uden videre kan overføres på fortiden – men også, at det kan være både vigtigt og nødvendigt at skrive historier, som udfolder de specifikke fællesskaber og erfaringer, som fx trans- eller lesbiske liv har formet. For at kunne fortælle sådanne komplekse historier, som ofte udfolder sig i arkiver præget af sygeliggørelse, straf og marginalisering, må queer historie udvikle nye måder at forstå køn og seksualitet på. Måder, der forstyrrer fastlåste forestillinger om kategori, tid og fællesskab og samtidig tager højde for, hvordan race, klasse og koloniale magtforhold spiller ind.
To keynote-foredrag satte en stærk retning for konferencens diskussioner. Professor Anjali Arondekar (University of California, Santa Cruz) holdt oplægget Archives of Dissent: Sexuality. Caste. History, hvor hun sammenvævede kaste, seksualitet og arkivalsk vold i en sydasiatisk kontekst. Med begrebet andolan – både som musikalsk ornament og politisk bevægelse – udfordrede hun grænserne for, hvordan vi forstår arkiv og historisk dokumentation. Professor Matt Cook (Birkbeck, University of London) tog afsæt i sine bøger Queer Beyond London og det kommende Writing Queer History og viste, hvordan queer liv og queer historieskrivning er tæt forbundne – og hvordan netop denne sammenfiltring er afgørende i en tid med politisk modstand mod LGBTQ+ historie. De to keynotes blev fulgt af paneldiskussioner med Elspeth Brown, Tone Hellesund, Rita Paqvalen, Julian Isenia, Sam Holmqvist og Ulrika Dahl, som diskuterede queer og trans histories politiske og institutionelle vilkår i en europæisk og global kontekst.
Konferencen blev til i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet og styrkede forbindelserne mellem de to institutioner. Den tog afsæt i forskningsprojekterne The Cultural History of AIDS in Denmark og Queer Women 1870–1920, som begge arbejder med at synliggøre oversete queer historier i en dansk og nordisk kontekst. Med Queer Pasts blev der skabt en vigtig ramme for at udveksle viden, metoder og erfaringer – og for at åbne nye samtaler om queer historie som et levende og foranderligt felt.