Anton Juul

Anton Juul

Ph.d.-stipendiat

Jeg er interesseret i krydsfeltet mellem litteratur, begær og seksualitet. Jeg er ph.d.-stipendiat ved Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed, hvor jeg forsker i litterære repræsentationer af homoseksualitet.

Aktuel forskning

Ph.d.-projekt: Sex efter aids: Homoseksualitet og queer maskuliniteter i nyere dansk litteratur.

(01/09/22 - 31/08/25)

Vejleder: Michael Nebeling Petersen

I mit forskningsprojekt undersøger jeg litterære repræsentationer af ”bøssen” som figur og homoseksuelt begær som motiv i dansk litteratur fra slutningen af 90’erne til i dag, med særligt fokus på fremstillingen af promiskuøs sex. I projektet læser jeg værker af bl.a. Tomas Lagermand Lundme, Nikolaj Tange Lange, Bjørn Rasmussen, Niels Henning Falk Jensby og Mads Ananda Lodahl. 

Mit Ph.d-projekt har to hovedspor. For det første, er jeg interesseret i hiv/aids-pandemiens historiske indflydelse på repræsentationer af bøssens seksualitet. Hvis epidemien bogstaveliggjorde en forbindelse mellem sex og død, som i psykoanalysen er blevet kaldt dødsdriften ”hinsides lystprincippet”, og hvis aids-krisen almengjorde et billede af og en forestilling om den homoseksuelle mand, som én der er villig til ”at risikere døden for et godt knald,” (Dean, Beyond Sexuality, 139), hvordan 'hjemsøger' dette billede de litterære repræsentationer af bøssen og homoseksuelt begær i en tid, hvor vi sådan set kan behandle hiv/aids så effektivt, at diagnosen er gået fra ”en dødsdom” til en ”håndtérbar kronisk tilstand”, som det hedder i WHOs rapport fra 2006. For det andet undersøger jeg i mit projekt de mere teoretiske implikationer som de litterære repræsentationer af mandelig homoseksualitet og analsex, i særdeleshed, har for grundlæggende dikotomiske begrebspar såsom aktiv/passiv, maskulinitet/femininitet, top/bottom, domination/underkastelse, subjekt/objekt, begær/afsky, positivitet/negativitet, osv. Jeg undersøger de affektive og teoretisker tvetydigheder som opstår i krydsfeltet mellem maskulinitet og homoseksualitet, og hvad det betyder for vores samtids kulturelle forståelse af 'bøssen' at betone en intim forbindelse mellem seksualitet og negativitet - forstået bredt som selv-destruktive, selv-udslettende, underkastende, passive praksisser.

Hvordan intervenerer disse repræsentationer i en historisk kontekst, hvor den homoseksuelle i stigende grad er blevet inkorporeret i den danske velfærdsstat, sikret og beskyttet ved lov, som en levedygtig kategori og som et positivt billede på seksuel frigørelse og demokratisk frihed, som noget der er værd at beskytte? Hvad siger de mere passive, negative og/eller håbløse beskrivelser af homoseksualitet, som jeg finder i romanerne, om netop den fortælling om den juridiske og moralske indlemmelse i nationalstaten?

Primære forskningsområder

Promiskuitet, hiv/aids-epidemiens historie, queer maskuliniteter, queer
temporaliteter og negativ affekt. Queerteori, affektteori, feministisk teori, kønsstudier, seksualitetstudier, litteraturvidenskab

Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

    "En kold og bitter affære": Negative intimiteter i Tomas Lagermand Lundmes Forhud

    Juul, Anton, 30 jan. 2024, I: K & K. 136

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

  2. Udgivet

    Promiskuøse tider: Om aids, tid og affekt i Guillaume Dustans autopornografiske trilogi

    Juul, Anton, jun. 2023, I: Kvinder, Køn & Forskning. 1, 2023, s. 159 166 s.

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Udvalgte aktiviteter

  1. Aids-krisens danske kulturhistorie

    Nebeling Petersen, Michael (Foredragsholder), Juul, Anton (Foredragsholder), Eriksen, Camilla Bruun (Foredragsholder) & Wung-Sung, Tobias de Fønss (Foredragsholder)

    23 feb. 2023

    Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

  2. The Cultural History of AIDS in Denmark: Explorations of Danish Politics, Activism, Media and Lived Experiences in Denmark

    Nebeling Petersen, Michael (Foredragsholder), Larsen, Bolette Frydendahl (Foredragsholder), Juul, Anton (Foredragsholder), Eriksen, Camilla Bruun (Foredragsholder) & Wung-Sung, Tobias de Fønss (Foredragsholder)

    18 nov. 2022

    Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

  3. Nordic Queer History Workshop

    Nebeling Petersen, Michael (Taler), Bissenbakker, Mons (Taler), Juul, Anton (Taler) & Wung-Sung, Tobias de Fønss (Taler)

    2 feb. 20233 feb. 2023

    Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerDeltagelse i workshop, seminar og kursus

  4. Dansk kønsforsknings indre og ydre rammer

    Juul, Anton (Deltager)

    2022

    Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerOrganisation af og deltagelse i konference

  5. AIDS-krisens kulturhistore

    Nebeling Petersen, Michael (Foredragsholder), Wung-Sung, Tobias de Fønss (Foredragsholder) & Juul, Anton (Foredragsholder)

    3 nov. 2022

    Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

ID: 188945101